Revalidatietraining (ex-)corona patiënten

Wij bieden hulp aan herstellende COVID-19 patiënten. Fysiotherapie kan van enorme meerwaarde zijn, zo stelt het Radboud UMC in een behandeladvies. Hierin wordt aangegeven dat corona patiënten zo snel mogelijk, zodra hun toestand het toelaat, fysiotherapie moeten krijgen.
Corona patiënten krijgen te maken met ademhalingsproblemen en fysieke problemen doordat zij langdurig inactief zijn. Denk aan de afname van spiermassa en kracht. Iemand die een hele dag op bed rust, verliest ongeveer 5% van zijn totale spiermassa en algemene conditie per dag. Samen met de patiënt kan de fysiotherapeut vanaf het begin werken aan de kracht- en conditieopbouw.
Indien noodzakelijk komen wij ook bij u aan huis. Het traject vindt verder plaats in onze goed oefenzaal.
Afhankelijk van uw toestand wordt bepaald of de fysiotherapeut bij u aan huis komt of dat u in staat bent naar de praktijk te komen. Voor een aan huisbezoek dient u wel een aanvullende verwijzing te hebben. Voor elk individu wordt er een persoonlijk oefenprogramma opgesteld aan de hand van het behandeladvies.
Zodra het mogelijk is, kunt u naar de praktijk komen om de training voort te zetten. Het kan ook zo zijn dat u direct in staat bent om naar de praktijk te komen en dat de therapeut niet bij u aan huis komt.
In alle gevallen is het doel van de behandelingen om u weer deel te kunnen laten nemen aan uw dagelijkse activiteiten.

Verwijzing en vergoeding

Voor informatie hierover wijzen wij u op de site van het zorginstituut Nederland. (https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/paramedische-herstelzorg-na-covid-19)

In het kort:

  • Ongeveer 80 procent van de COVID-19 patiënten heeft milde tot matige klachten en kan thuis herstellen. Twintig procent krijgt ernstige tot zeer ernstige klachten (zoals een ernstige longontsteking), waarbij een ziekenhuisopname nodig is
  • Het kost tijd om te herstellen van COVID-19. Zodra je je beter voelt, is het belangrijk om dagelijkse activiteiten rustig op te bouwen
  • Als je thuis herstelt, is je huisarts je eerste aanspreekpunt
  • De fysiotherapeut kan je begeleiden bij het geleidelijk weer oppakken van dagelijkse activiteiten
  • De fysiotherapeut helpt als je klachten houdt bij het bewegen en het uitvoeren van activiteiten, zoals wandelen, traplopen, fietsen of sporten