Psychosomatische fysiotherapie

Heeft u langer bestaande, medisch niet (goed) verklaarbare klachten? Of bij spanning terugkomende klachten op dezelfde plek? Merkt u dat u meer prikkelbaar bent  door pijnklachten of vermoeidheid? Dan kan het zijn dat u last heeft van psychosomatische klachten.

Het woord psychosomatiek heeft een Griekse oorspong, bestaande uit psycho en soma. De betekenis van psycho is ‘geest’, oftewel alle mentale processen zoals gedachtes, gevoelens en gedrag, en soma betekent ‘lichaam’. De term psychosomatiek heeft daardoor betrekking op de relatie tussen de geest en het lichaam.

De psychosomatisch fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in klachten die ontstaan bij een disbalans tussen lichaam en geest. Het doel van de behandeling is het verbeteren van het dagelijks bewegen en is met name gericht op het lichaam.

Een voorbeeld van wat een psychosomatisch fysiotherapeut behandeld is chronische pijn. In dit filmpje krijgt u hier uitleg over wat chronische pijn is en hoe het behandeld kan worden.

Met welke klachten kun je terecht bij de psychosomatisch fysiotherapeut?

Gezondheid wordt onder andere bepaald door de balans tussen stress en rust, inspanning en herstel en bijvoorbeeld stemming. Als deze balans verstoord wordt, door bijvoorbeeld stress op het werk, op school of in het dagelijks leven, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan waardoor het dagelijks functioneren moeilijker wordt, zoals:

  • Vermoeidheid;
  • Onverklaarbare gewrichts- en/of spierpijn;
  • Problemen met de ademhaling;
  • Hoofdpijn, nekklachten of rugpijn zonder duidelijke oorzaak.

Maar ook klachten zoals:

  • Lusteloosheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Slaapproblemen;
  • Angstige gevoelens of onzekerheid;
  • Somberheid of veel piekeren

Hoe ziet een behandeling eruit?

De behandeling bestaat uit een combinatie van therapie gericht op het lichaam en gespreksvoering. Door bijvoorbeeld ontspannings-, adem- en oefentherapie of aandachtsoefeningen leer je om weer in balans, tot rust en in je eigen kracht te komen. Door het verkrijgen van inzicht in de gedachtes en emoties die gepaard gaan met klachten, is het mogelijk om het probleem of de klacht beter te hanteren of zelfs op te lossen.

Vergoeding en verwijzing

Net als naar de algemene fysiotherapeut is het ook mogelijk om zonder verwijsbrief naar de psychosomatische fysiotherapeut te gaan. De behandelingen vallen onder de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.