Acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al duizenden jaren toegepast om ziekte en klachten te genezen of te verlichten.
Acupunctuur beïnvloedt de energiestromen in het lichaam. Door het plaatsen van naalden op bepaalde punten wordt  de balans hersteld en activeert het natuurlijk helend vermogen van de mens.
De traditionele Chinese geneeswijze heeft het  uitgangspunt dat de mens als eenheid van lichaam en ziel wordt gezien. In het lichaam stromen levensenergieën die qi worden genoemd.
Deze qi stroomt voortdurend als het goed is via vaste banen (meredianen genoemd) door het lichaam, en zorgt voor groei en ontwikkeling. De qi beheert twee tegengestelde energieën de yin en de yang, die elkaar aanvullen en in evenwicht houden.
De yin staat voor rust, koelte en is de relativerende component. De yang is meer de actieve, verwarmende, scheppende component. Wanneer de qi zonder belemmering door de meridianen kan stromen, bewaart het lichaam zijn natuurlijk evenwicht en is in balans. Is dit niet het geval en gaan of yin of yang overheersen dan ontstaan er blokkades, ophopingen of tekorten  en kunnen hieruit ziektes ontstaan.
Dit evenwicht kun je herstellen door het zetten van naalden in specifiek bij de klachten gekozen acupunctuurpunten.